Culinaire hotspots in Gouda om je vingers bij af te likken!

16 november '22

Gouda! De stad van kaas en stroopwafels. Je vindt er romantische straatjes, schilderachtige hofjes, grachten en indrukwekkende gebouwen als het middeleeuwse stadhuis. Ook niet te missen is de Sint-Janskerk: wereldberoemd om haar Goudse Glazen. Maar Gouda heeft nog veel meer te bieden, het is ook een stad waar je lekker kunt eten en drinken. Maak kennis met deze restaurants en foodie hotspots.

Historische locaties

Er zijn in Gouda heel wat culinaire hotspots te ontdekken. Van gezellige brasseries tot luxe eetgelegenheden, van piepklein tot veel m2’s, van moderne tot historische locaties. Zoals deze; van oude lichtfabriek en beursgebouw tot het oudste hotel van Nederland…

De Lichtfabriek

(Hoge Gouwe 189)
In deze oude lichtfabriek eet je in een fotogeniek decor! 'Licht' speelt nog steeds een belangrijke rol. Niet alleen door de monumentale raampartijen, als wel door de indrukwekkende lampen die zijn aangebracht. Voel de energie van toen, vertaald naar het nu! In dit industriële erfgoed in de historische binnenstad is nu een restaurant gevestigd waar je onder meer terecht kunt voor lunch en diner. De gerechten zijn geïnspireerd op de 5 oude ambachten. Bedenk waar je zin in hebt en 'ga' in de menukaart naar de slager, de visboer, de groenteboer, de poelier en de banketbakker. Tip: geniet van de verschillende 'over the top' niet normaal lekkere cheesecakes. De ene nog lekkerder dan de andere.

Gouds Glas

(Markt 40)
Restaurant Gouds Glas opende in 2020 de deuren in een voormalig beursgebouw. De zes grote glas in lood ramen trekken bij binnenkomst al snel de aandacht. De ramen zijn een verwijzing naar de glas-in-lood ramen van de Goudse Sint-Janskerk die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De gerechten krijgen al net zoveel aandacht, met veel lokale seizoensproducten die een hoofdrol spelen in de keuken van de internationale chef. Bij Gouds Glas kun je genieten van een heerlijke lunch, een driegangendiner met de lekkerste wijnen of een gezellige borrel.

De Zalm Brasserie & Bar

(Markt 34)
Brasserie-Bar De Zalm is gevestigd in een monumentaal rijksmonument met restaurant, bar en een aparte Club Room op de 1e etage. Het gebouw was ooit het oudste hotel van Nederland. Je kunt hier heerlijk genieten op het zonovergoten terras met prachtig uitzicht op het 15e eeuwse indrukwekkende stadhuis. Bij De Zalm kun je terecht voor een borrel, diner, lunch, feest, meeting of een snelle espresso. De ambiance ademt een sfeer uit die doet denken aan de authentieke Franse brasseries zoals we die kennen uit Parijs. Hier geniet je van klassieke, gevarieerde gerechten uit de franse keuken. De Zalm is van oudsher een magneet met een ongekende aantrekkingskracht waar de gasten door de eeuwen heen steeds weer terugkeren. Wanneer ga jij?

taart

Borrelen met culinaire smaaksensaties

Het is iets waar menigeen aan het begin van de week al met enthousiasme naar uitkijkt: de borrel. Logisch ook, even ontspannen, weg van de chaos en drukte van alle dag en bovendien een en al gezelligheid. Lekker bijkletsen met vrienden onder het genot van een hapje of drankje. Wie wil dat nou niet? In Gouda zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden, maar deze 3 willen we je niet onthouden.

Restaurant La Bodega

(Markt 32)
Zin in een gezellig avondje uit? In de warme mediterrane setting bij La Bodega voelt het alsof je je bevindt rondom het Middellandse Zeegebied. Dé ideale plek voor een goed glas wijn met collega’s vrienden of vriendinnen. Kom gezellig na werk of juist wat later in het weekend. Dit is dé plek waar sfeer, smaakvolle wijnen en verfijnde Mediterrane gerechtjes samenkomen. De enthousiaste gastheren- en vrouwen vertellen je graag meer over de wijnen uit alle werelddelen. De chef-kok bereidt ondertussen kleine aangename gerechten die de perfecte combinatie vormen met de wijnsuggesties. Je kunt deze delen of juist niet ;) Hasta pronto!

Henderick Bistro Bar

(Lange Tiendeweg 2)
Henderick is een verborgen pareltje in Gouda. De bistro-bar zit op een mooie locatie namelijk direct naast de Sint Janskerk. Henderick is hip, stijlvol en heeft een ontspannen vibe. Je kunt hier terecht voor zowel een bruisend avondje uit als een relaxte zondagmiddag. Bij Hendrick is altijd wat te beleven! Gasten zitten aan de bar of aan knusse tafeltjes. In deze stijlvolle, luxe ambiance geniet je van excellente wijnen, whiskey’s, gins, cocktails en creatieve gerechten. Bij Henderick Bistro Bar komt alles van de grill. Ook vegetariërs komen hier goed aan hun trekken. 

Casa Chow

(Markt 31)
Streetfood bar Casa Chow bevindt zich in een opvallend (kaas)geel gekleurd pand in het stadshart van Gouda. Bij binnenkomst krijg je direct een tropisch gevoel door het vrolijke, kleurrijke interieur. Het personeel voorziet je graag van je dagelijkse dosis streetfood. Van nacho’s tot sushi, ceviche en een frietje rendang. Maar ook overdag kun je bij ze terecht voor lunch gerechten met een streetfood twist! Het bar personeel voorziet je met alle liefde van een koffie in de morgen tot een heerlijke cocktail tot laat op de avond. Geniet van al dit lekkers op het overdekte terras, aan de bar, of aan een van de vele tafeltjes in het restaurant.

Borrel

Say cheese!

Wie kaas zegt, zegt Gouda! Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld. De beroemde Gouda kaas wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt. Deze hotspots kunnen dan ook zeker niet ontbreken in het lijstje.

Koeien en Kaas

(Achter de Waag 20)
Midden in het historische stadshart van Gouda vind je restaurant Koeien en Kaas. Hier wordt alleen gekookt met producten van uitmuntende kwaliteit en waarvan de herkomst bekend is, het liefst van boeren uit het Groene Hart. Koeien en Kaas is in 2010 ontstaan uit de trots voor Goudse kaas en de passie voor vlees. De chef-kok gaat graag zijn gang met de broiler en ‘yoder smoker’. Hier geniet je van mooie gerechten en verrassende combinaties in een gezellig en warm ingericht restaurant. Je voelt je hier meteen thuis. Bovendien kun je er in de zomer volop genieten op het grote terras. Kortom, proef zelf hun passie voor pure smaken!

De Fondue Fabriek

(Stationsplein 1E)
Met haar knalgele bar, gele tegels, kaarsjes op tafel, gele kussens en zelfs muren die op sommige plekken geel zijn, zijn de fonduefabriek (onderdeel van De Lichtfabriek) en Koffiebar Keck. dé match made in heaven! In de donkere dagen van het jaar is er in het pop-up restaurant van Keck., een echt Gouds Kaasfondue restaurant! Hier geniet je van de ultieme kaasfondue met de beste 3 kaassoorten. Ook kun je kiezen uit verschillende dip items en een heerlijk huisgemaakt winters soepje. En als dessert een heerlijke uitgebreide keuze uit de zoete lekkernijen van Keck. Voor degenen die niet van kaas houden (ja, ze bestaan!), of een allergie hebben is er een special: de saté fondue.

lunch
  Voorzieningen in de buurt
  Meer nieuws lezen